Vandaag dien ik samen met D66 en PvdA Oss een voorstel in om verenigingen uit de Osse kernen gelijk te behandelen in de basissubsidie.
Wat is er aan de hand:
Verenigingen in Oss krijgen subsidie. Deze subsidie is voor het kunnen uitvoeren van hun belangrijke werk. Het belangrijke werk dat verenigingen doen is oa het bijeen brengen van mensen, gemeenschappen levendig houden, zorgen dat je jezelf kan ontwikkelen, kortom: dat er iets te doen is voor jou en voor mij.
Wat is dan het probleem?
Verenigingen krijgen twee soorten subsidie:
1. Basissubsidie (voor de basisonkosten, zonder verdere prestatieverplichtingen)
2. Subsidie op basis van het (jeugd)ledenaantal.
Het probleem zit ‘m in de basissubsidie voor verenigingen. De basissubsidie is ervoor om verenigingen in de basisonkosten te ondersteunen. Er vanuitgaande dat vergelijkbare verenigingen dezelfde basisonkosten hebben. Zo heeft iedere fanfare een dirigent en instrumenten nodig. Toch krijgen dezelfde soort verenigingen lang niet altijd de zelfde basissubsidie, terwijl zij wel dezelfde onkosten hebben. Zo krijgen de fanfare’s uit Lith, Demen en Macharen minder basissubsidie dan hun Osse collega’s.
Waarom krijgen deze verenigingen minder subsidie?
Deze verenigingen krijgen minder subsidie omdat ze voortkomen uit gemeentes die allang opgeheven- en bij Oss gevoegd zijn. In deze zogenoemde herindelingsgemeenten was de basissubsidie lager. In Oss hebben we de regel dat wanneer verenigingen bij Oss gevoegd worden (door bijvoorbeeld het samenvoegen van gemeenten), zij er niet op achteruit mogen gaan. ”Ze mogen geluk hebben met wat ze hebben.” Maar, waarom gaan deze verenigingen er niet op vooruit? Waarom brengen wij ze niet op het Osse niveau? Ze zijn toch onderdeel van onze gemeente?
De basissubsidie in de voormalige gemeente Lith was namelijk lager dan de Osse standaard. Zeggen we dan ook: u moet blij zijn met wat u krijgt, u gaat er namelijk niet op achteruit? Natuurlijk zijn deze verenigingen blij met wat ze krijgen. Maar we zijn één gemeente! We moeten ons aan dezelfde regels houden, betalen hetzelfde ‘OZB-tarief en moeten naar het zelfde gemeentehuis voor een afspraak. We horen binnen onze eigen gemeente geen verschil te maken op basis van ‘historische kosten’, op basis van het verleden. Het is een kwestie van gelijke behandeling voor onze inwoners en verenigingen. Wat de SP (en D66 & PvdA) betreft zijn er geen tweederangs verenigingen. Daarom dienen we een voorstel (motie) in om dit recht te zetten. Onze inwoners verdienen het! Wil je weten hoe de Osse partijen over dit voorstel gestemd hebben? Bekijk de uitslag snel onder het voorstel!
STEMUITSLAG:
VOOR: SP | D66 | PvdA | LOF
TEGEN: VDG | CDA | VVD | Beter Oss | GroenLinks