Haal stoepkrijt uit de illegaliteit

met Geen reacties

Kinderen moeten veilig kunnen spelen in de buurt van hun huis. Dat kan in speeltuinen, grasveldjes, Cruif Courts, Jongeren Ontmoetings Plekken (JOP’s), maar natuurlijk ook gewoon op straat. De openbare ruimte. De gemeente probeert zorgvuldig om te gaan met de openbare ruimte. Zo wordt er rekening gehouden met voldoende speelgelegenheden, sportvoorzieningen, maar ook parkeerplaatsen en genoeg openbaar groen. Het is letterlijk het publieke domein, dat voor iedereen beschikbaar is en voor iedereen toegankelijk moet zijn. Laten we het dicht bij huis houden: je eigen buurt, wijk, dorp op straat. Je moet je er fijn en veilig voelen.

Om het voor iedereen fijn en veilig te houden zijn er bepaalde regels; de wetten. En daar zijn er stapels van: van Europese regelgeving tot aan de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)( zeg maar de gemeentewet.) Regels, regels, regels. De gemiddelde Nederlander gelooft het allemaal wel: al zijn veel mensen het eens dat de regelgeving (bemoeienis) vaak doorschiet. Al is het alleen maar het gevoel.

Maar toch hebben we wetten en regels nodig om jouw eigen buurt, wijk of dorp mooi en veilig te houden. Een van de grootste factoren die van invloed zijn op het veiligheidsgevoel van inwoners is hoe hun straat of dorp is ingericht. Veel graffiti en afval op straat geven een onveilig gevoel. Sterker nog: onderzoek heeft aangetoond dat verrommeling juist verrommeling aantrekt. Met andere woorden: een vieze verpauperde straat lokt slecht gedrag uit. Veel gemeenten denken daar de oplossing voor te hebben: verboden in de gemeentewet.

We pakken de APV van de gemeente Oss er even bij. Gewoon even Googlen en het is gevonden. Geen alledaags boekwerk. De gemeente Oss heeft een plakverbod voor posters, dit om wildplakken tegen te gaan. Daarnaast is de gemeente ook streng voor de graffitispuiters en andere verrommeling van de openbare ruimtes. Ik denk dat de meeste mensen wel achter dit verbod staan. Want graffiti en overal posters (met bijbehorend restafval) wil je niet in je straat. Dat tast het veiligheidsgevoel aan. Tot zover terecht. Want je laat je kinderen niet fijn buitenspelen als je zelf geen veilig gevoel hebt.

Dit is allemaal geregeld in artikel 2:42 van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Oss. Hieronder weergegeven.

Artikel2:42 Plakkenenkladden

  • 1.Het is verboden een openbare plaats of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf die plaats zichtbaar is te bekrassen of te bekladden.
  • 2.Het is verboden zonder schriftelijke toestemming van de rechthebbende op een openbare plaats of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf die plaats zichtbaar is:
    • a.een aanplakbiljet of ander geschrift, afbeelding of aanduiding aan te plakken, te doen aanplakken, op andere wijze aan te brengen of te doen aanbrengen;
    • b. met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen.

Nou zijn wetteksten niet de meest lezersvriendelijke stukken die je kan vinden. Maar wat staat er nu echt in dit verbod?

Kort gezegd staat er in punt 2b dat je schriftelijke toestemming moet vragen om met kalk, krijt, teer of een kleur of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of afbeelding aan brengen.

Prima dat de gemeente Oss wildplakken en illegale graffitispuiters aanpakt.

Maar dit is feitelijk een verbod op stoepkrijten.

Dus als uw kind van 7 jaar gezellig met zijn vriendjes en vriendinnetjes ouderwets wil stoepkrijten, dan moet uw kind eerst schriftelijke toestemming vragen bij de rechthebbende.

Dit stoepkrijtverbod is een voorbeeld van doorgeschoten betutteling van inwoners. Regels worden gemaakt om maatschappelijke problemen te tackelen of te voorkomen. Dat is prima. Maar stoepkrijten is geen maatschappelijk probleem.

Natuurlijk gaat de gemeente Oss hier niet actief op handhaven. De handhavers hebben wel wat beters te doen. Dat vertrouwen heb ik wel. Maar als een handhaver een boete wil uitschrijven omdat een kind gestoepkrijt heeft, dan is dat in het beginsel in de gemeente Oss mogelijk. Dat is natuurlijk belachelijk. De basis van goed openbaar bestuur is dat regelgeving gemaakt wordt om maatschappelijke problemen te tackelen of te voorkomen. Wetten welke beperkend zijn voor burgers, zonder dat die wetten een algemeen maatschappelijk belang dienen zijn strijdig met dat beginsel. Burgers moeten ook beschermd worden tegen de macht van de overheid.

Geef de kinderen een doosje stoepkrijt en laat ze de straat samen mooi versieren. Dan komen ze nog eens achter de iPad vandaan en spelen ze gezellig samen in de wijk. Daar zou de gemeente Oss juist voor moeten gaan. Samen Spelen. En na een regenbui is het ook direct weer weg.

Het is dan ook tijd om het krijtverbod in Oss af te schaffen.

Mijn vraag aan het Osse bestuur is dan ook simpel: haal het krijtverbod uit de illigaliteit. Om dat in gang te zetten heb ik de volgende vragen aan het Osse gemeente bestuur gesteld: art. 41 vragen SP _ Stoepkrijtverbod

Bas van der Voort

SP-raadslid gemeente Oss
Veiligheid & Sport

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments