De SP-campagne is inmiddels in volle gang en dat is niet zomaar; aankomende woensdag 19 november kiest Oss een nieuwe gemeenteraad. In mijn omgeving hoor ik vaak dat mijn leeftijdsgenoten niet gaan stemmen. Maar waarom gaan jongeren niet stemmen? Veel gehoorde antwoorden zijn ‘’Een stem meer of minder zal het verschil niet maken’’, ‘’Ik ga niet stemmen omdat de gemeente toch nergens over mag beslissen’’ of ‘’Politiek boeit me gewoon niet zoveel’’…
Ik kan nu een ellenlang betoog gaan houden waarom het wel belangrijk is om te gaan stemmen. Dat het je burgerplicht is om naar de stembus te gaan.. In Nederland zijn we gezegend met vrije verkiezingen! Verder zou ik als argument kunnen aanhalen dat wanneer je niet gaat stemmen je ook vier jaar lang niet mag klagen, want ‘dan had je maar moeten gaan stemmen.’ Alleen dan zou ik klagers wegzetten als negatieveilingen. Maar ‘klagen’ zie ik liever als het aandragen van verbeteringen, iets waar de politiek blij mee moet zijn; dit toont juist de betrokkenheid van mensen.
Toch wil ik het niet te lang hebben over burgerplicht en het feit dat we gezegend zijn met vrije verkiezingen.. Ik wil het hebben over de mogelijkheid om jouw betrokkenheid bij Oss te laten horen middels een stem. In mijn omgeving zie ik enorm veel betrokkenheid; jongeren doen volop mee! Zij voetballen bij de lokale voetbalclub, gaan op vrijdagavond een biertje drinken in het Osse centrum, bouwen in het weekend aan de carnavalswagen (ja carnaval komt er weer aan) of ze gaan naar school in Oss. Allemaal uitingen van betrokkenheid van mensen bij hun eigen omgeving. Jongeren nemen ook steeds vaker het heft in eigen hand. Zo startte een groep jongeren een actie om de dorpen Lith, Lithoijen en Maren-Kessel bereikbaar te houden met het openbaar vervoer, nadat bekend geworden was dat de dienstregeling er flink op achteruit gaat. Ook initiatiefneemster van het Osse kerstdiner voor minima Dolores Draad is een mooi voorbeeld van jongeren betrokkenheid. En zo kan een ieder vast nog meer voorbeelden bedenken…
Als het om politiek gaat hebben jongeren wel degelijk een mening. De ene mening is wat beter onderbouwd dan de andere, maar daardoor niet minder belangrijk. Als het over onderwerpen gaat die direct van invloed zijn voor jongeren dan stroomt internet vol met reacties. Het schuldenstelsel leenstelsel met als motto ‘’studeren is investeren’’ wordt gekraakt door terecht bezorgde studenten. Ook de vormgeving van het studentenreisrecht levert verhitte discussies op tussen studenten en de politiek. Weer die betrokkenheid dus! Nu gaat de gemeenteraad van Oss natuurlijk niet over de studiefinanciering van studenten, ook heeft ze niets te zeggen over de OV-kaart, maar er worden wel andere belangrijke besluiten genomen die van invloed zijn op de levens van Osse jongeren.
De contributie van jouw sportvereniging is bijvoorbeeld grotendeels afhankelijk van de plannen die de gemeente heeft. In mijn eerdere blog ‘zet voetballers niet buitenspel’ schreef ik al over de verhoging van contributies als gevolg van gemeentelijke plannen. De gemeente Oss krijgt per 1 januari ook meer te zeggen over zorg. Jeugdzorg bijvoorbeeld; gaat de gemeente Oss voor toegankelijke en goede jeugdzorg of vallen er raken klappen? De thuiszorg is ook zo’n heikel onderwerp. Ik neem aan dat jongeren goede zorg willen? Misschien heb je het zelf nu (nog) niet nodig, maar je wilt toch dat jouw opa en oma er straks nog goed bij zitten?! Nog een belangrijk punt waar de gemeente wel invloed op heeft is jongerenhuisvesting. De gemeente Oss is geen studentenstad zoals Nijmegen of Den Bosch, maar als jongere moet het toch mogelijk zijn om een betaalbare huurwoning te krijgen in jouw dorp, wijk of stad? De gemeente kan jongerenhuisvesting stimuleren!
Er valt bij deze gemeenteraadsverkiezingen dus heel wat te kiezen; laat je stem horen! Doe je het niet voor jezelf? Doe het dan voor jouw oma die afhankelijk is van goede zorg, je broer die op zichzelf wil gaan wonen en geen betaalbare woning kan vinden of voor je buurmeisje dat lid is van de voetbalclub… Want één stem kan wel het verschil maken!