Niets over inwoners, zonder inwoners

met Geen reacties

Er is behoorlijk wat onrust in de buurt ontstaan door de uitbreiding van de Hertogin Johanna school, locatie A. Niet zozeer omdat de buurt per definitie tegen het besluit is. Maar omdat zij zich niet gehoord voelen. En dat is meer dan jammer.

Nu heeft de gemeente natuurlijk formele inspraakprocedures, al is het alleen maar omdat de wet ons dat verplicht te doen. Maar is het daarmee klaar? De Wijkraad Ruwaard vindt in dit geval van niet en de SP is het daarmee eens. Zij zijn niet door de gemeente gehoord, hebben niet aan tafel gezeten en moesten het besluit via via vernemen. De Wijkraad en bewoners staan nu voor een verdrongen feit.  Uitstel van de beslissing heeft namelijk gevolgen voor schoolgaande kinderen.

Bewoners en wijkraad maken zich onder andere zorgen over de toenemende parkeerdruk en vervoersbewegingen. Ouders ontvingen onlangs een brief met praktische tips. Allemaal prima, maar het is een gemiste kans dat de wijkraad en directe omwonenden niet meegenomen zijn in het besluitvormingsproces.

Betere plannen
Wanneer je de wijkraad en bewoners betrekt bij dergelijke veranderingen in de leefomgeving activeer je inwoners om actief mee te denken in het beleid. GroenLinks noemt dit beginspraak. Het beleid wordt hierdoor beter en sluit meer aan bij de wensen van inwoners. Het draagvlak voor het beleid wordt ook vergroot door actieve inwonersparticipatie. Mensen voelen zich meer betrokken en nemen in dat geval eerder verantwoording voor hun eigen leefomgeving. Actief burgerschap noemt de VVD dat. De wijk- en dorpsraad bij dergelijke beslissingen betrekken vergroot ook het democratisch gehalte van besluiten. Iets wat D66 wel moet aanspreken.

De buurt is de basis. Betrek inwoners bij hun eigen omgeving. Reken maar dat Ossenaren een mening hebben over hun buurt. (..) Maak samen plannen! Daar profiteert de gemeente ook van mee! – Bas van der Voort

Inwoners aan het woord
De gemeente, wijk- en dorpsraden en individuele inwoners hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid. Oss moet en kan inwoners niet dwingen om actief te mee te doen in de planvorming en uitvoering. Maar onze ervaring is dat mensen juist graag meedenken over hun eigen leefomgeving. Zij willen in het algemeen, vroeg betrokken worden bij besluitvorming. Wanneer de gemeente Oss, buiten de verplichte inspraakprocedures, actiever wijk- en dorpsraden benadert voor inspraak heeft dit veel voordelen. Om onze inwoners en wijk- en dorpsraden beter-eerder-en vaker te betrekken heb ik namens de SP het initiatief genomen om een voorstel te schrijven. D66 en GroenLinks hebben het voorstel mee ingediend.
SP-voorstel aangenomen
Het voorstel is afgelopen donderdag (28 juni 2018) in de gemeenteraad besproken. Alle politieke partijen hebben vóór de motie gestemd, waardoor het plan is aangenomen! Weer een SP voorstel waar de hele gemeenteraad achter is gaan staan!

SP | D66 | GroenLinks voorstel: Motie Niets over inwoners, zonder inwoners

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments