Profielschets PvdA

with Geen reacties

Dit was de profielschets zoals de PvdA die publiceerde;

Organisatieprofiel:
De Partij van de Arbeid is sinds 1946 toonaangevend op het gebied van politiek. Innovatief denken en handelen is voor ons vanaf het begin vanzelfsprekend geweest. Volharding en flexibiliteit: daarin ligt de kracht van de PvdA.

Wij zoeken per direct een fractievoorzitter (m/v) voor onbepaalde tijd.

Functieomschrijving:
Tussen de 13 en 30 mensen, doorgaans sociaaldemocraten, coördineren in hun daginvulling. Eventueel hierover de pers te woord staan.

Functie-eisen:
– Je hebt ervaring.

– Je bent niet heel links, zeker niet rechts, minder links dan de SP maar wel bijna zo links, maar dan minder nostalgisch, maar zeker linkser dan bijvoorbeeld D66, en toch met een geheel eigen geluid, modern en ook pragmatisch (zie grafiek).

– Je bent niet tegen het kapitalisme, maar je wilt de verworvenheden van de afgelopen 30 jaar niet bagatelliseren. Je bent wel bereid de dialoog aan te gaan over de excessen van het kapitalisme en pleit voor het behoud van de verzorgingsstaat, mits financieel realistisch in de geglobaliseerde wereld van de 21ste eeuw.

– Je begrijpt het verschil tussen de mediawerkelijkheid, de politieke werkelijkheid en dé werkelijkheid.

– In crisissituaties kies je voor de dialoog, waarbij je iedere partij met respect bejegent, bereid bent water bij de wijn te doen, maar wel zodanig dat de eigen sociaal-democratische wortels zichtbaar overeind blijven, hoewel je natuurlijk beseft dat de wereld niet ophoudt bij jouw eigen ideologie.

– Je bent goed op de hoogte van het multiculturele debat van de afgelopen 12 jaar. Je beschouwt de multiculturele samenleving niet bij voorbaat als mislukt, maar beseft tevens dat er nog een hoop werk te verrichten is om deze te doen slagen, mits we daar op een fatsoenlijke, rechtvaardige, sociale en kordate wijze mee aan de slag gaan. Het gaat om taal, werk en onderwijs. Niet je afkomst, maar je toekomst telt en dat vind jij ook.

– Je ziet Nederland in Europees verband, maar stuurt niet aan op ons land als Europese provincie. Hoewel je in eerste instantie gaat voor Nederlands toekomst in Europa stel je onze eigen nationale identiteit voorop.

– Je treedt sterk naar voren in gepaste terughoudendheid.

naar: www.speld.nl

Wie uiteindelijk de nieuwe voorman gaat worden is uiteraard afwachten.
De volgende kandidaten voelen zich aangetrokken tot de bovenstaande profielschets:
1. Nebahat Albayrak
2. Martijn van Dam
3. Lutz Jacobi
4. Ronald Plasterk
5. Diederik Samsom

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op