Zelf betalen voor second opinion?

met Geen reacties

marktwerking zorgHet volgende nieuws is vandaag naar buiten gekomen.

 
Bron: NOS nieuws

Zelf betalen voor second opinion

De Orde van Medisch Specialisten wil dat patiënten voortaan zelf meebetalen aan een second opinion. Dat zegt voorzitter Frank de Grave van de orde vanavond in het NCRV-programma Altijd Wat.

Dat programma hield samen met het blad Arts en Auto een onderzoek onder artsen en andere zorgverleners. Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek willen dat mensen gaan betalen voor een second opinion, een nieuw onderzoek door een andere arts.

De Grave zal minister Schippers voorstellen om dat als bezuinigingsmaatregel in te voeren. Hij stelt dat er maar zelden nieuwe diagnoses gesteld worden. Tegelijk worden er voor een second opinion wel veel kosten gemaakt die eerder ook al vergoed zijn uit de basisverzekering.

Bezuinigingen

De Grave vindt het vragen van een eigen bijdrage voor een second opinion een maatregel die goed te verdedigen is, omdat het basispakket in Nederland uitgebreid is en er relatief weinig eigen betalingen gelden voor burgers.

Minister Schippers heeft de medische wereld enkele maanden geleden gevraagd om actief mee te denken over mogelijke bezuinigingen.

 


Mensen moeten het recht hebben om een second opinion uit te laten voeren. Wanneer hier een eigen bijdrage voor gevraagd wordt ondermijnd dit direct de solidariteit tussen mensen. Medische vraagstukken mogen geen speelbal worden van de marktwerking. Mensen met een dikke beurs hebben wanneer deze regeling echt doorgaat immers meer mogelijkheden danmensen die het minder getroffen heeft. Deze bezuiniging is dus direct een afbraak aan de toegankelijkheid van ons zorgstelsel.

De orde van medisch specialisten onderleiding van voorzitter de Grave (VVD) handelt niet in het belang van de patienten, maar puur uit bezuinigingsdrift. Medisch specialisten zijn ervoor op patienten een zo goed mogelijke zorg te verlenen. Dit hebben ze ook tijdens de eed gezworen. Een drempel opwerpen is niet in het belang van patienten en dus verwerpelijk.

bas van der voort kanker
Dankzij een secondopinion in 2014 kon mijn been in eerste instantie gespaard worden.

In de jarenlange strijd tegen kanker heb ik meermaals een second opinion aangevraagd. In 2004 constateerde artsen van het UMC st. Radboud dat mijn been geamputeerd moest worden. Alleen zo kon ik in leven blijven. Dit was voor mij op dat moment niet acceptabel, zodoende ging is destijds naar het Leids Universitair Medisch Centrum voor een second opinion. Na intensief overleg met het Radboud kwam het gelukkige nieuws: mijn been kon behouden blijven! Dit allemaal dankzij een second opinion. Het is dus van degelijk belang dat iedereen de kans krijgt om een second opinion te vragen. En het zal niet bij alle gevallen tot een andere uitkomst leiden. Maar elke patient die hierbij geholpen is, is het meer dan waard!

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments