Hulde aan dit kabinet

with Geen reacties

Rutte: het zal me ’n zorg zijn!

Het kabinet VVD & CDA met gedoogsteun van de PVV maakt duidelijke keuzes. Er wordt flink gehakt in de zorg en op de sociale voorzieningen zoals de Sociale werkplaatsen. Ook mij als kankerpatient hebben ze inmiddels gevonden, het PGB word ernstig versoberd of dreigt helemaal te verdwijnen. Met het PGB kunnen chronisch zieken zelf zorg inkopen naar hun eigen behoefte, dit is voor de zorgbehoevende fijner en uiteindelijk ook nog goedkoper! De WaJong gaat ook op de schop.We moeten gaan ‘hervormen’ en het kan allemaal veel ‘efficienter’ – leuke woorden voor een beleid wat er voor zorgt dat er flink gesloopt word in deze voorzieningen. Omdat jong gehandicapten moeilijk aan een baan komen is de WaJong in het leven geroepen, een uitkering die er voor zorgt dat jong gehandicapten toch nog een beetje rond kunnen komen. En nou is het natuurlijk niet zo dat je ‘zomaar’ een WaJong uitkering krijgt, daar moet je voor gekeurd worden, en nog eens gekeurd worden, formulieren invullen, van loket naar loket en ga zo maar door. Dat het anders moet dat heeft het kabinet gelukkig wel gezien, alleen de oplossing is dramatisch.  De WaJong word dermate versoberd en ontoehankelijk gemaakt dat veel jong gehandicapten simpelweg in de armoede gestopt worden. Ook veel behandelingen en medicatie moeten nu zelf betaald worden – alsof ik voor de lol bij de arts langs ga, en alsof ik voor de lol medicatie slik.

 

 

De gehele zorg en sociale voorzieningen worden nu ontmanteld, iets waar we jarenlang voor gestreden hebben om het op te bouwen word nu simpel weg gesloopt. Jong gehandicapten, zieken ,ouderen, hulpbehoevende – mensen die het om verschillende redenen al niet getroffen hebben in de samenleving krijgen nu de rekening van de crisis op hun bordje. Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar!

Dit is echter geen noodzaak, maar een uiterst politiek zuivere keuze. Dit kabinet heeft immers wel geld voor de JSF – je weet wel dat veel te dure gevechtsvliegtuig – waar geen hond op zit te wachten, ook doet Nederland nog steeds mee aan de oorlog in Libie en de zogenaamde trainingsmissie in Afghanistan. De Hypotheekrente aftrek schijnt ook heilig te zijn bij dit zaken-kabinet. De Hypotheekrente – ooit in het leven geroepen om starters een kans te geven op de woningmarkt – word veelvuldig misbruikt voor het subsidieren van ’n tweede huis of villa’s. De verkapte villa subsidie blijft onaangetast, je zou er immers ook voor kunnen kiezen om de hypotheekrente geleidelijk naar een lager bedrag te brengen. Breng het bedrag naar 350.000 euro, en de regeling is weer bedoeld waarvoor hij bedacht is: starters een kans geven op de woningmarkt. Ik kan nog wel even doorgaan met alternatieven voor bezuinigingen: de managers bij banken die staatssteun (belastinggeld) hebben gekregen en die weer dikke bonussen ontvangen, de salarisverhoging van Rutte himself! – en ga zo maar door!

Een tal van opties die het kabinet zou kunnen overwegen, maar daar bewust niet voor kiest. Ze kiezen voor een hard beleid waarbij de mensen die het al goed hebben niks inleveren, en de zwakste gaan betalen.
De koers richting de sociale afbraak is niet alleen sociaal maatschappelijk dramatisch, maar eigenlijk ook nog enorm dom; over enkele jaren gaan we het merken: dan kunnen we met z’n alle de maatschappelijk veroorzaakte schade gaan betalen.

Als ik te duur ben als kankerpatient omdat ik gebruik maak van allerlei regelingen zeg dat dan, maar ga niet op deze manier de rekening door schuiven. Dit is niet menselijk, niet sociaal, en ook niet christelijk.


Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op