Kabinet bezuinigt op Kinderkankerpatienten

with Geen reacties

De Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK) ondersteunt Kinderkankerpatienten, hun broers en zussen, ouders, en opa en oma in het intensieve traject wat ze ingaan tijdens de behandelingen – maar ook daarna. Dit doen ze door middel van brochures over de ziekte, speciale boekjes waar kinderen uitleg krijgen over wat chemo en bestralingen precies doen, de ledenbladen LEF en Attent, de jongerenweekenden, de symposia en ga zo maar door. De VOKK bied een helpende hand aan gezinnen met een kind met kanker door voorlichting, begeleiding, en verwerking te ondersteunen en aan te bieden. Enorm belangrijk dus!

De overheid denkt dat kinderen met kanker wel kunnen worden ondergebracht bij organisaties voor volwassenen!
Dat is een slecht idee! De meeste vormen van kinderkanker komen alleen op de kinderleeftijd voor en de problematiek van ernstig zieke kinderen is van een andere orde dan die van volwassenen. Denk alleen maar aan de vragen rond opvoeding, broers/zussen, school, late gevolgen etc.

De VOKK krijgt op verschillende manieren inkomsten binnen, zo betalen gezinnen 25 euro per jaar. Dit is natuurlijk lang niet genoeg, zo ondersteund KWF Kankerbestrijding de VOKK en krijgen ze 130.000 vanuit het overheidsfonds PGO.
De overheid snoeit hard in het ó zo belangrijke ondersteunende werk: de VOKK gaat van 130.000 euro naar 35.000 in twee jaar tijd, daarbij is het dan nog de vraag of ze hier nog voor in aanmerking komen door veranderde regelgeving.

Dit is grenzeloos – schaamteloos en ongecontroleerd hakken in zeer belangrijke budgetten en projecten.
Het is nog maar de vraag of de VOKK deze klap goed kan opvangen met de bijbehorende kwaliteit van diensten. Dit kabinet vind het kennelijk belangrijker om flink de bijl er in te zetten dan Kinderkankerpatienten te ondersteunen… Dit is namelijk geen noodzaak, maar een zuiver politieke keuze!

Bas van der Voort

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mij of de VOKK.
basvandervoort@xs4all.nl of patty.brouwer@vokk.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op