Schippers Maasveren verdienen eerlijke CAO

met Geen reacties

Sinds maandagochtend 22 november voeren de schippers actie bij de veerpont Megen-Appeltern. Het personeel is sinds oktober in conflict met het bestuur van Stichting de Maasveren. Het bestuur van de stichting wil de CAO ernstig versoberen.

Stichting de Maasveren heeft op dit moment een eigen CAO. Het bestuur wil hier vanaf en wil het personeel onderbrengen bij de arbeidsvoorwaarden voor binnenvaartschippers. Deze CAO is velen malen slechter dan de huidige arbeidsvoorwaarden. Dit voorstel komt uit de koker van voormalig VDG-wethouder Van Loon. Hij is aangesteld om Stichting de Maasveren toekomstbestendig te maken. FNV wil samen met de Maasveren werken aan het actualiseren van de huidige CAO. Juist omdat een gezonde toekomst óók in het belang is van de medewerkers. 21 van de 27 medewerkers zijn aangesloten bij de FNV. Je kunt dus met recht stellen dat FNV Havens de werkvloer vertegenwoordigt. Ondanks meerdere handreikingen vanuit de vakbond weigert het bestuur van de Maasveren in gesprek te komen. Hierdoor kunnen de medewerkers niet anders dan over gaan tot actie. De SP steunt hen hierin.

De SP kreeg tijdens het bezoek meer dan 1000 opgehaalde steunbetuigingen symbolisch overhandigd. Hiermee lieten de medewerkers zien dat de steun voor de acties enorm is. En dat zij verwachten dat ook de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. SP-raadslid en inwoner van Megen, Bas van der Voort nam de stapel steunbetuigingen symbolisch in ontvangst.

‘’De SP staat zij aan zij met hen die opkomen voor een eerlijk loon. De veerponten zijn belangrijk voor Oss en de kernen. Het wordt tijd dat het bestuur van de Maasveren in gesprek gaat met de werkvloer en dat de gemeente Oss haar financiële verantwoordelijkheid neemt.’’

De SP ziet de veerponten als een essentiële vorm van openbaar vervoer. De ponten zijn een belangrijke pijler voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze dorpskernen, vormen een belangrijke verbinding voor scholieren en forensen en dragen bij aan het terugdringen van verkeersoverlast op de diverse doorgaande wegen (waaronder Dorpenweg, Provincialeweg). Tot slot wordt hierdoor ook milieuwinst gehaald omdat gemotoriseerd verkeer minder hoeft om te rijden en er minder files ontstaan.

Het bestuur is in dienst van de werkvloer. Zij zouden wat de SP betreft samen met de schippers tot een oplossing moeten komen. De SP wil daarnaast dat de gemeente Oss zich hard gaat maken voor de veerverbindingen. De SP vroeg de afgelopen jaren hier meermaals aandacht voor bij VDG-wethouder Den Brok. Helaas wil de gemeente Oss de beurs niet structureel trekken. De SP wil garanties over de toegankelijkheid en kwaliteit van de veerverbindingen. Durf daarbij ook creatief te denken: bijvoorbeeld door samen met de oevergemeenten een verenfonds op te richten om zo de verbindingen in stand te houden. Desnoods gaat de gemeente Oss in gesprek om de veerponten in eigen beheer te laten varen. De SP kiest in ieder geval voor een structurele oplossing, waarbij de veren in bedrijf blijven en het personeel een eerlijk loont krijgt.

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments