Stem christelijk, Stem 12 september SP.

met Geen reacties

Stem sociaal in plaats van liberaal. Dat is de oproep van een groep theologen en christenen, die actief is in verschillende kerken in Nederland. Ze brachten afgelopen week het ”Manifest voor sociale politiek” uit. Linkse samenwerking biedt een alternatief voor de neoliberale politiek, aldus het manifest verder.

”Bij een dergelijke samenwerking is de SP onontbeerlijk. Wij hebben onze aarzelingen ten opzichte van de SP overwonnen. Wij rekenen erop dat deze partij naar deze samenwerking streeft en zelf haar anti-neoliberale politiek trouw blijft, ook als ze gaat regeren.”

Tot de 21 ondertekenaars behoren onder meer emeritus hoogleraar Rochus Zuurmond, emeritus docent theologie aan de Universiteit van Amsterdam Dick Boer en ds. Jurgen van den Herik uit Drachten.

Ik vind het goed dat een groot deel van Christelijk Nederland achter de SP staat.
Het Christendom en de partij idealen van de SP hebben op meerdere vlakken overeenkomsten. Zo streeft de SP naar menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. En dit zijn ook christelijke principes; je bent immers gelijkwaardig aan elkaar, en de één is niet meer dan de ánder en verder moet je solidair zijn met je naasten. De terughoudendheid van de SP met betrekking tot militaire interventie is voluit christelijk te noemen. Oorlog voer je immers niet met wapens, maar met woorden.

Partijen zoals de ChristenUnie en de SGP zijn blijven steken in ‘oude politiek’. Ware het niet de ChristenUnie die in het kabinet Balkende IV deelnam samen met het CDA en de PvdA. Ook deed ze mee aan het ‘Kunduz-akkoord’ waarin de liberale weg verder werd ingezet. De collectieve voorzieningen worden verder aangetast en de samenleving verder uitgehold, dit is niet christelijk én niet sociaal. De ultra-conservatieve SGP met behoorlijk radicale uitspraken zoals ”Een zwangerschap komt zelden voor na verkrachting” en ”de doodstraf moet opnieuw ingevoerd” worden kan ik niet christelijk noemen. Daarbij heeft de SGP het meest rechtse – liberale – kabinet ooit gedoogd met VVD-CDA-PVV.

De SP kiest niet de kant van het provoceren tussen bevolkingsgroepen of achtergronden. Mensen moet je niet in hokjes plaatsen, maar verbinden.

Streven naar een samenleving waar iedereen recht heeft op goede zorg, onderwijs en de kans op arbeid, door te investeren in het collectief – wat van ons allemaal is – dat is pas aanpakken. De SP is uiterst voorzichtig met onderwerpen zoals euthanasie en abortus en wijst de doodstraf van de hand. Daarmee is de SP de meest christelijke partij in mijn ogen!

Het volledige manifest is HIER te lezen (1,5 A’4tje)

 

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments