Gemeenteraad botst met SP over fractievergoeding

met Geen reacties

Politieke partijen in gemeenteraden kunnen naast hun vaste vergoeding ook nog als fractie een financiële vergoeding krijgen voor raadswerk. Oss had zo’n regeling nog niet. Onlangs kwam het voorstel om dit wel mogelijk te maken. Een sobere regeling om raadsleden extra te ondersteunen, bijvoorbeeld met extra scholing. De SP vindt veel van activiteiten die worden vergoed een verantwoordelijkheid voor de politieke partijen zelf. Daarom zou deze vergoeding niet nodig zijn en de SP wilde tegen dit voorstel stemmen.

Verder niets aan de hand, zou je zeggen. De andere partijen vonden de voorgestelde regeling echter veel te beperkt en wilden dat er meer activiteiten uit de regeling betaald moesten kunnen worden. Daarvoor werd het voorstel van de agenda van de raad gehaald.

Normaal gesproken worden voorstellen in de openbaarheid in commissievergadering voorbereid en gewenste aanpassingen met elkaar gedeeld. Zeven partijen hebben nu onder elkaar het voorstel aangepast, alleen werd “vergeten” de SP bij de gesprekken daarover uit te nodigen. Een vreemde gang van zaken waar de SP, bij monde van raadslid Bas van der Voort, in de raad van 22 juli bezwaar tegen maakte.

Het Brabants Dagblad plaatste over dit onderwerp diezelfde dag een groot artikel op de voorpagina van de Osse editie van de krant. Het gevolg was een bij tijd en wijle emotioneel debat waarbij de uitwisseling van zakelijke argumenten niet meer goed mogelijk was. Het nieuwe voorstel was een grotere stap achteruit. Partijen kregen nog meer ruimte om zelf te bepalen hoe het geld uitgegeven moet worden. De SP heeft op principiële gronden tegen de voorstellen gestemd.

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments