#JeSuisCharlie

met Geen reacties

solidariteit tussen religiesTwee dagen geleden vond er een verschrikkelijke terreurdaad plaats in Parijs. De redactie van een satirisch blad was het doelwit. Hierbij zijn 12 doden en vele gewonden gevallen. De gedachten gaan naar mensen die getroffen zijn door deze laffe aanslag. Dit is een directe aanval op vrijheid van meningsuiting, democratie en rechtsstaat. Daar mogen we never nooit voor buigen.

Mooi om te zien dat wereldwijd mensen opstaan om het vrije woord te verkondigen, over internationale solidariteit gesproken! Gelukkig zijn er nog veel verstandige mensen op deze aardkloot.

Helaas is er ook een klein groepje dat, mijns inziens teveel in de spotlights staat. Deze mensen wijzen direct met het vingertje naar de Islam, alsof dat de bron is van al het kwaad, dat het uitschakelen van de Islam tevens ook de problemen in de wereld zal oplossen. Dat geloof je toch niet! Ik vind het beangstigend om te lezen dat er mensen zijn die dit écht geloven, sommigen vertegenwoordigen ook nog eens dat gedachtegoed in de Nederlandse politiek..

Het generaliseren van de gehele islamitische gemeenschap, is wat mij betreft een gevaarlijke gedachtegang. Dat is net zo gevaarlijk als het gedachtegoed van de terroristen: het radicaal geloven in wat voor hun de absolute waarheid is. Absoluut verwerpelijk wat mij betreft! Natuurlijk ben ik voorstander van het aanpakken van excessen, maar dat is niet afhankelijk van een geloofstroming, levensovertuiging, cultuur of afkomst. Radicaliteit is altijd verwerpelijk!

Wanneer je selectief gaat zoeken naar geloofsexcessen, dan vind je altijd wel wat. Het is dan nog een kwestie van het selectief presenteren van deze informatie en je hebt je eigen werkelijkheid gecreeerd. De basis van ieder geloof ligt in vrede, liefde en het vreedzaam samenleven. Waarmee ik niet zeg dat mensen die bewust geen geloof aanhangen, hier niet in geloven.

Ik hoop van harte – in het belang van ieder – dat de spanningen in de samenleving hierdoor niet vergroot worden. Juist nu hebben kerken en moskeen elkaar harder nodig dan ooit te voren, al is het alleen maar om de maatschappelijke spanningen te de-escaleren.

Voor nu hoop ik dat de daders gepakt worden, de gewonden herstellen en de nabestaanden de kracht vinden om door te gaan.

En onthoud:
Mensen die terroristische daden plegen in naam van een geloof vertegenwoordigen nog niet dat geloof!

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments