Motie aangenomen!

met Geen reacties

Verenigingen, stichtingen en het MKB doen veel goed werk voor Oss. Zij zorgen dat er iets te doen is in jouw buurt, wijk of dorp. De activiteiten die zij organiseren kosten natuurlijk geld. Het uitgangspunt is dat zij zoveel mogelijk hun eigen broek moeten ophouden, maar soms is dat simpelweg niet mogelijk. Dan kunnen verenigingen, stichtingen en soms het MKB een beroep doen op gemeentelijke subsidie. Subsidie is ervoor bedoeld om activiteiten te stimuleren die een algemeen belang dienen. Dat klinkt natuurlijk mooi, maar; komt die subsidie wel terecht bij hen die het nodig hebben? In de praktijk blijkt het voor subsidieaanvragers lastig te zijn om door het woud aan regels te komen. Zeker wanneer het gaat om subsidiemogelijkheden die vanuit de provincie Noord-Brabant, de Rijksoverheid of zelfs de Europese Unie komen, is het bijna ondoenlijk voor onze lokale verenigingen en stichtingen. Het lijkt er dus op dat de subsidie vooral terecht komt bij hen die de weg het beste kennen in subsidieland.

Het ontvangen van subsidie mag niet afhangen van hoe goed men de weg in subsidieland kent, maar moet toekomen aan hen die het nodig hebben en er recht op hebben! – Bas van der Voort (SP)

Om dat te verbeteren nam de SP samen met de VDG en het CDA het initiatief voor het aanstellen van een ‘subsidieambtenaar’. Deze gemeentelijke diender zou wat betreft de SP moeten werken aan de informatievoorziening richting verenigingen, stichtingen en het MKB. Hierdoor moet het voor hen eenvoudiger worden om subsidie aan te vragen. Daarnaast zou deze ambtenaar zorg moeten dragen voor de interne informatiedeling binnen de gemeentelijke organisatie.

De initiatiefnemers hebben daarnaast het idee dat de gemeente Oss zelf ook meer uit subsidiemogelijkheden kan halen. Gemeenten kunnen namelijk zelf ook aanspraak maken op EU-, Rijks- en provinciale subsidie. Het aanvragen van dergelijke subsidies vraagt echter om specialistische kennis. Die kennis is nu niet in huis, maar wordt ingekocht (ingehuurd) door externe bedrijven. Dit is niet duurzaam, want de kennis vervliegt hierdoor snel, ook is dit een vrij kostbare procedure. SP, VDG en het CDA zijn van mening dat hierdoor kansen onbenut worden: Oss loopt geld mis. Daarom roepen wij gezamenlijk op om te investeren in een subsidieambtenaar die zich bezig kan houden met het binnenhalen van subsidies voor de gemeente Oss. Deze ambtenaar kan zichzelf dubbel en dwars terugverdienen!

Om dit te bewerkstelligen kwam de SP samen met de VDG en het CDA op 23 mei met een voorstel; dit is aangenomen!

De SP hoopt dat verenigingen, stichtingen en het MKB dankzij dit voorstel meer duidelijkheid krijgen over het aanvragen van subsidies, daarnaast hopen wij voor de gemeente Oss meer financiële middelen te genereren. Hierdoor kunnen uiteindelijk nog meer goede plannen voor Oss uitgevoerd worden!

Motie aantrekken van extra middelen via subsidies of vanuit fondsen

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments