Open monumentendag 2022

met Geen reacties

De gemeente Oss heeft erg veel te bieden als het gaat om historie en monumenten. In totaal zijn er in de gemeente 241 rijksmonumenten, 2 beschermde stadsgezichten (Ravenstein en Megen) en in 68 kenmerkende Osse historische locaties, waaronder bijzondere archeologische plekken, kerken, kloosters en nog veel meer. Kortom genoeg te bezoeken en te bekijken!

Een weekend per jaar wordt de nationale Open Monumentendag gehouden. Veel monumenten openen dan letterlijk hun deuren en zijn vrij te bezichtigen. Ook is er bijzondere aandacht voor oude ambachten en (lokale) historie. Op 10 en 11 september werd opnieuw dit bijzondere weekend georganiseerd. Zo ook in Oss.

De kern Megen is tijdens dit weekend volledig autovrij. Hierdoor beleef je de historie van het kleine vestingstadje nog beter. Velen bezoekers (van binnen- en buiten de gemeente) pakte hun kans om dit bijzondere beeld vast te leggen. In Megen waren diverse prominente gebouwen door hun eigenaren open gesteld. Denk aan het oude gemeentehuis, de voormalige burgemeesterswoning, de kloostertuinen van de Franciscanen en de Zusters Clarissen en de Molen Desiree. Het Toeristische Informatie Punt (TIM) heeft voor toeristen een leuke stadswandeling uitgezet die zelf via een plattegrond te volgen is. Bij de bekende Lulboom was een historisch kampement opgebouwd door leden van de heemkunde kring en werd voor het publiek met enige regelmaat een kanonschot gelost. Bezoekers konden even op adem komen bij een van de horecagelegenheden in Megen. Op het plein bij Acropolis werd onder toeziend oog van de menigte de nieuwe slogan van Megen onthult: Megen, Magie aan de Maas.

Laten we goed voor onze monumenten binnen de gemeente blijven zorgen zodat ook de volgende generatie hier volop van kan blijven genieten. Denk bijvoorbeeld aan:
1. het vrijstellen van leges voor eigenaren van monumenten;
2. een gemeente die actief meedenkt over mogelijkheden voor verduurzaming (besparen én zonnepanelen);
3. leegstand voorkomen door actief (sociaal) her te bestemmen;
4. gemeente, eigenaar en gebruiker stellen zich ondernemend op en maken samen een business case;
5. religieus erfgoed is betaald door de gemeenschap en zou daarom toegankelijk voor de gemeenschap moeten blijven.

Al met al een geslaagd monumentenweekend in Megen. Waar een klein stadje groot in kan zijn!

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments