Voetbalgeweld: maak clubs probleemeigenaar

met Geen reacties

Voetbal is oorlog

Voetbal is oorlog. Sommige nemen dit wel heel erg letterlijk. Rivaliteit tussen clubs is gezond, want wat is er nou mooier dan een echte streekderby? Een groot deel van de supporters leeft enorm mee en gedraagt zich zoals een gezonde supporter betaamt. In het stadion, de club aanmoedigend. Af en toe een leuke sfeeractie of een stunt om de andere club een hak te zetten. Helaas constateren we regelmatig dat een kleine groep supporters blijkbaar niet in staat is om zich ‘gezond’ te gedragen. Zij uiten zich dan in spreekkoren of gaan over tot hardere uitingen. Ondanks dat je de eindstand er niet mee veranderd menen zij op de vuist te moeten met de supporters van de tegenstander. Vaak keert dit geweld zich ook, of voornamelijk, tegen beveiligingspersoneel en hulpdiensten. Terwijl deze hulpdiensten er nu juist zijn om iedereen bij te staan, ongeacht de clubkleuren waar je voor uit komt. Steward, politieagenten, medici en andere hulpdiensten zijn net zo neutraal als de scheidsrechter op het veld.

Toch gaat het vaak mis bij een voetbalwedstrijd. Zie nu ook weer de compleet ontspoorde wedstrijd tussen FC Den Bosch – TOP Oss (4-1), waarbij een beveiliger zwaargewond is geraakt en agenten bakstenen konden vangen. Het is niet voor niets dat we de term voetbalgeweld kennen. Niet dat het geweld exclusief voorbehouden is aan de sport voetbal, al lijken hier wel de grootste excessen voor te komen. Maar hoe lang accepteren we dit nog als samenleving?

Elke hulpverlener die je tijdens een voetbalwedstrijd inzet, kun je niet ergens anders inzetten.

Lachwekkende boetes

De werkdruk en arbeidskrapte onder hulpverleners is enorm. Neem daarbij het bovengemiddeld hoge ziekteverzuim bij de politie en de hoge maatschappelijke kosten die de beveiliging en ondersteuning van voetbalwedstrijden met zich meebrengt. Het vraagt een hoop van dit externe personeel. Betaaldvoetbalclubs zijn commerciële partijen die zowel financiële als sportieve winst nastreven, die wij als samenleving – los van allerlei financiële gemeentelijke constructies – ondersteunen. Maar is dat wel opportuun? Bij ongeregeldheden kunnen supporters en clubs onder andere boetes opgelegd krijgen. Maar bij rellen lopen dit soort boetes vaak op tot lachwekkende bedragen, terwijl de maatschappelijke kosten hoog zijn. Daarnaast vergroot je de druk bij de hulpdiensten enorm. Want elke hulpverlener die je tijdens een voetbalwedstrijd inzet kun je niet ergens anders inzetten. Het zou logischer zijn om commerciële partijen, zoals een BvO, ook commercieel te behandelen. Zelf verantwoordelijk maken dus.

Door politieagenten en andere hulpverleners in te zetten bij voetbalwedstrijden maak je overheden probleemeigenaar, terwijl voetbalclubs dit zouden moeten zijn.

Gemeenten zijn geen probleemeigenaar van voetbalgeweld

Wat nu als we voetbalclubs voortaan verantwoordelijk maken voor de beveiliging en ondersteuning van hun wedstrijden? De clubs zijn dan verantwoordelijk voor de personele inzet van beveiliging en (medische)ondersteuning. Er dient vooraf een plan opgesteld te worden hoe de clubs de geanalyseerde risico’s gaan ondervangen. Zowel qua inzet als qua bekostiging. Aangezien de burgemeester in een gemeente eindverantwoordelijke is voor openbare orde en veiligheid, dient de burgemeester dit plan te beoordelen. Is het plan onvoldoende? Dan wordt de wedstrijd of zonder supporters gespeeld of de wedstrijd wordt binnen de gemeentegrenzen geweigerd. Zo maak je clubs weer probleemeigenaar. Zo worden clubs verantwoordelijk, zadelen we de samenleving niet met hoge kosten op en wordt er een proportioneel beroep gedaan op onze hulpverleners.

Samenvattend:

  • Voetbalgeweld: maak clubs weer probleemeigenaar
  • Geen publieke hulpdiensten bij commerciële voetbalwedstrijden
  • Clubs verantwoordelijk voor beveiliging en ondersteuning
  • Gemeenten geven op basis van een plan van een Betaald voetbal Organisatie een GO of NO GO
  • Toch ongeregeldheden? Bovenop de gebruikelijke boete worden maatschappelijke kosten doorberekend aan de Betaald voetbal Organisatie.
Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments