Raad stemt in met steun voor Clarissen

met Geen reacties

De gemeenteraad van Oss heeft op donderdagavond 6 oktober besloten de subsidie en lening aan de Clarissen te steunen. De SP is hier blij mee. De Zusters Clarissen in Megen wonen al ruim 300 jaar in het klooster. Zij verzorgen diverse maatschappelijke activiteiten voor de gemeenschap. Nooit eerder ontvingen zij een subsidie of lening van de gemeente Oss. Tot nu. De gemeente Oss verstrekt een lening van 275.000 euro met een looptijd van 20 jaar. De Zusters betalen deze lening af door het verrichten van maatschappelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld het bieden van ruimte voor personen die baat hebben bij rust en regelmaat, educatie voor onder andere het onderwijs, het verkopen van biologische en lokale producten, etcetera. De maatschappelijke activiteiten vertegenwoordigen een waarde van zo’n 19.000 per jaar. Op deze manier betalen zij de lening terug. Het klooster zelf dient als onderpand, dus de gemeente Oss loopt geen financieel risico.

Dankzij de Osse lening verstrekken de Provincie Noord-Brabant en de Konferentie van Nederlands Religieuzen (KNR) een grote subsidie. In totaal haalt de gemeente Oss met de lening van 275.000, meer dan 2 miljoen euro binnen haar gemeentegrenzen. Deze middelen kunnen de zusters gebruiken voor het onderhoud en het toekomstbestendig maken van het monumentale klooster. De SP vindt het goed dat de kaders niet te strak zijn opgetekend, hierdoor blijft er ruimte voor ondernemerschap van de Clarissen en hebben diverse betrokken maatschappelijke organisaties de mogelijkheid om de samenwerking met de Clarissen te versterken of te zoeken.

De SP heeft vanaf begin af aan gepleit voor steun voor de Clarissen. Zo startte we samen met de Zusters een solidariteitsactie met kaarten, boden we die steunkaarten aan de wethouder aan, stelde we schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur, diende (samen met andere partijen) voorstellen in en gingen meermaals op bezoek bij de Zusters om hun verhaal en ondernemersplan te horen en te zien. Nu kunnen de diverse partijen vooruit kijken. De SP wenst ze hierbij veel succes toe.

Bekijk hieronder de inbreng van de SP tijdens de gemeenteraadsvergadering:

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments