Samen strijden is niet vanzelfsprekend

met Geen reacties

Een gezamenlijk plan
Vakbonden FNV en MHP hebben gezamenlijk een openbare verklaring afgegeven als alternatief op de catshuis onderhandelingen. Beide vakbonden komen samen met een plan onder de naam  een duurzaam perspectief.

In dit plan worden een tal van alternatieven aangedragen om de komende bezuinigingsronde door te komen, het is een realistisch plan waarin niet de botte bijl door de bezuinigingen gaat maar waar ook echt hervormd wordt.
Verstandig en eerlijk delen staan centraal, enkele onderdelen zijn het voorkomen en/of terug draaien van bezuinigingen op de zwakste groepen zoals de WSW-Wajong en de Bijstand (WWB). Zo brengen ze Solidariteit terug in de praktijk, opkomen voor de zwakkeren in de samenleving met concrete maatregelen.

Niet iedereen strijd samen voor een beter Nederland.
Uiteraard voeren de bonden een gezamenlijke strijd voor een beter en socialer Nederland, maar is dat wel zo vanzelfsprekend? Helaas niet is mijn conclusie; de christelijke vakbond CNV heeft geweigerd de alternatieve plannen te tekenen. Als rede wordt opgegeven dat de de plannen niet concreet genoeg zijn, en dat CNV daarom de handtekening niet onder het stuk heeft gezet. Dit is behoorlijk vreemd aangezien de vakbonden een gezamenlijk doel horen te hebben: opkomen voor de belangen van werkend Nederland.
Afgelopen week stonden de jongeren van de CNV Wajong-werkgroep nog op het plein in Den Haag met een actie voor het behoud van de WSW en WaJong en tegen de nieuwe Wet Werken Naar Vermogen, die toestaat dat jong gehandicapten werken onder het minimumloon. Kennelijk is CNV de weg momenteel kwijt, ze luisteren niet naar de groep de ze vertegenwoordigen; de werknemers, maar ze zijn kennelijk ook doof voor de eigen jongeren werkgroep.

Niet concreet
De plannen zouden niet concreet genoeg zijn volgens het algemeen bestuur van CNV. Maar had het CNV dan zelf niet met alternatieven kunnen komen tegen dit kabinet? Daarbij is een ‘niet concreet’-alternatief tegen dit kabinet altijd nog beter als helemaal geen alternatief. Wie zwijgt stemt toe zeggen ze toch?
Als het gaat over opkomen voor de rechten en de bescherming van werknemers – zeker de zwakkeren – dan hoor je samen te strijden zonder een dubbele agenda te hanteren! Het wordt tijd dat CNV weer terug gaat naar haar kernwaarden, dit plan laat onder andere zien dat solidariteit in praktijk gebracht wordt. De Christelijke Nationale Vakbond beweerd dat solidariteit iets belangrijks is, nu nog de daad bij het woord voegen!

Voor de volledigheid heb ik hier beide verklaringen in een link weergegeven
– FNV & MHP http://www.vakcentralemhp.nl/Aktualiteiten.asp#480
– CNV http://www.cnv.nl/blog/blog-post/2012/04/18/cnv-wil-concrete-voorstellen/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments