SP voorstellen versterken democratie in Regionale Samenwerking

met Geen reacties

De gemeente Oss werkt samen met andere gemeenten. Dit doen we om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat we samen meer kwaliteit kunnen leveren, of een betere prijs krijgen omdat we samen producten of diensten inkopen. Denk bijvoorbeeld aan de BSOB (belastinginning, WOZ-waarde bepalen), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst), of bijvoorbeeld het Duurzaamheidsplein (De milieustraat).

Die samenwerkingen worden vastgelegd in Gemeenschappelijke regelingen. Hierin staan de samenwerkingsafspraken tussen de gemeenteraad, de wethouders en het bestuur van de gemeenschappelijke regelingen. Het is belangrijk om dit goed vast te leggen omdat je als gemeente de zeggenschap moet delen met andere gemeenten. Nu er een wet wijzigt (Wgr) hebben we een mogelijkheid om meer controle, zeggenschap en inzicht te krijgen op deze samenwerkingsverbanden. Dat vinden we als SP belangrijk. Het gaat immers om de uitgaven van belastinggeld van onze inwoners, maar ook over producten en diensten die we als gemeente voor onze inwoners aanbieden. We hebben daarom 6 verbetervoorstellen ingediend die ervoor moeten zorgen dat we als gemeenteraad van Oss meer controle, zeggenschap en inzicht krijgen op een drietal samenwerkingsverbanden. Meer democratie dus.
We zijn blij dat een zeer grote meerderheid van de gemeenteraad voor onze voorstellen heeft gestemd. Het is nu afwachten hoe de besturen van de gemeenschappelijke regelingen (BSOB, BHIC en het Werkvoorzieningschap) gaan reageren, die moeten namelijk formeel aangeven wat ze met de voorstellen gaan doen, inclusief onderbouwing. Wordt vervolgd dus!Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments