SP wil voorlopige stop van gebruik kunstgrasvelden

met Geen reacties

imageDe SP vindt dat er niet langer gesport moet worden op kunstgrasvelden tot dat onomstotelijk vast is komen te staan dat sporten op dergelijke velden geen risico’s met zich meebrengt. De clubs moeten onderling afspraken maken, zodat de competitie wel doorgang kan blijven vinden.

Woensdag 5 oktober maakte het onderzoeksprogramma Zembla bekend dat het RIVM-onderzoek naar de veiligheid van kunstgrasvelden, onvoldoende is uitgevoerd op volksgezondheidaspect. De rubber kunstgraskorrels worden in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker. Naar aanleiding van dezeuitzending stelde de SP op 6 oktober schriftelijke vragen aan het gemeente bestuur van Oss.

Lokale omroep DTV liet een steekproef uitvoeren bij drie voetbalclubs in Oss. Te verstaan: O.S.S’20, Top Oss en FC Oss. Bij de eerste twee clubs is vast komen te staan dat de velden de potentieel schadelijke kunstgraskorrelsbevatten. Bij profclub FC Oss is dit niet het geval.

De SP begrijpt de ontstane onrust in de samenleving met betrekking tot het sporten op kunstgras. Ook de SP is geschrokken van de onderzoeksresultaten van onderzoeksprogramma Zembla en lokale omroep DTV. De uiteenlopende adviezen van lokale GGD-instanties en het RIVM versterken de ontstane onrust. Wat de SP betreft moet het voorzorgbeginsel gelden: dus voorlopig niet sporten op kunstgras.

Het acuut sluiten van velden heeft gevolgen. Daarom pleit de SP ervoor om op korte termijn met de sportclubs gezamenlijk in gesprek te gaan en een oplossing voor dit probleem te zoeken. Het betreft hier een regionaal probleem waar meerdere clubs mee te kampen hebben. Volgens de SP hoeft het geen probleem te zijn om tijdelijk elkaars velden te gebruiken en eventueel het wedstrijdschema hierop aan te passen. De competitie moet wat de SP betreft gewoon doorgaan.

SP-raadslid Bas van der Voort heeft dit aan de kaak gesteld in de raad. Vrijdag 21 oktober was hij te gast bij het programma Focus van DTV. Klik op deze link op het terug te zien

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments