Thuis blijven helpt niet, SP stemmen wel!

met Geen reacties

SP europa 222 mei is het zover: De Europese verkiezingen, op wie stem jij?
Over slechts twee dagen is het zover: op 22 Mei gaat Nederland naar de stembus voor de Europese verkiezingen. De verwachting is dat de opkomst historisch laag zal zijn. Blijkbaar vindt de gemiddelde Nederlander Europa een ‘ver van mijn bed show’, op zich is daar ook wel wat voor te zeggen. Want laten we eerlijk zijn, kan jij een aantal Nederlandse Europarlementariers opnoemen? Waarschijnlijk niet. De meeste Nederlanders weten niet wie er voor hen in het Europees Parlement zitten en wat de precieze standpunten van de parlementariërs zijn. Daarnaast is het Europees parlement een vreemd parlement, het EU-parlement is namelijk niet bevoegd om zelf wetsvoorstellen in te dienen. Het kan slechts enkele wijzigingen verzoeken. Het EU-parlement heeft dus onvoldoende macht, terwijl hier wel de mensen zitten die direct door ons gekozen zijn. Vreemd! Gelukkig wil de SP dat veranderen. De SP kiest er voor om het Europees Parlement (en dus de burger) meer macht te geven; de Europese commissie schaffen we af. Momenteel maakt de de EU-commissie de wetten, echter zij zijn niet democratisch gekozen! De SP kiest dus vóór een meer democratische EU.

Maakt het dan uberhaupt wel uit op welke partij je stemt?
In het Europees parlement zitten de Nederlandse europarlementariers niet samen in een partij. In het Europees parlement hebben individuele leden zich verenigd in fracties, zo zitten de liberalen van de VVD en D66 samen in één Europese fractie. Wanneer je dus op D66 stemt, krijg je de VVD er gratis bij.

D66 komt er openlijk voor uit dat zij streven naar een ‘Verenigde Staten van Europa’, waar Nederland een provincie wordt binnen de EU. Dat betekent dat zorg, onderwijs, openbaarvervoer, huisvesting en tal van andere zaken uit handen gegeven worden. Nationaal heb je dan weinig tot niets te vertellen, beslissingen over jouw land worden dan in Brussel genomen. Onverstandig!

Aan de andere kant heb je de PVV van Geert Wilders. De PVV is helder: we zeggen alle verdragen op, schaffen de Euro af en Nederland gaat uit de EU. Als het zo simpel zou zijn dan hadden we dat al gedaan. Alleen Nederland is geen eiland, we moeten ons niet terugtrekken achter de dijken. Het afschaffen van de euro, het opzeggen van verdragen en het uit de EU stappen zijn geen oplossingen, sterker nog, ze richten meer schade aan. Nederland is economisch afhankelijk van de EU, als dé havenpoort van Europa zijn wij een belangrijk doorvoerland. Het opzeggen van verdragen en het uit de EU stappen verslechtert onze concurrentiepositie. Tot slot is de EU natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel, Europa heeft ook voor 60 jaar vrede en veiligheid gezorgd en daar kan je toch niet tegen zijn? De PVV doet ons dus meer kwaad dan goed.

Het ´radicale´ midden van de SP.
De SP zit in het ‘radicale’ midden. Wij willen geen Europese superstaat zoals D66 wil en wij zijn absoluut geen voorstander van ‘Nederland uit de EU’ zoals de PVV bepleit. De SP is van mening dat samenwerking de basis moet zijn van de EU. Problemen die over grenzen heen gaan zoals bijvoorbeeld milieu, mobiliteit en criminaliteit moet je gemeenschappelijk aanpakken. De EU is hiervoor een prima instrument. Maar wij vinden het ook belangrijk dat zaken die nationaal geregeld kunnen worden zoals bijvoorbeeld pensioenen, zorg en onderwijs, ook nationaal geregeld moeten worden. Hier hoeft Europa zich in beginsel niet mee te bemoeien, dat soort zaken kunnen prima opgelost worden in het eigen land.

Het maakt dus wel degelijk uit op wie je gaat stemmen!

De SP zegt: Samenwerken JA, Superstaat Nee!

Nee
Geen centraal gezag vanuit Brussel
Brussel beslist niet over zorg, pensioenen, onderwijs en huisvesting
Geen Brusselse dictaten voor rechts afbraakbeleid

JA
Samenwerking tussen landen tot wederzijds voordeel
Grensoverschreidende problemen samen aanpakken
Sociaal uit de crisis: investeren in banen en koopkracht herstellen

Wil je niet langer domweg doordenderen naar een steeds machtigere Europese Superstaat? En wil je dat jij voortaan het laatste woord krijgt als het gaat om wat wij in eigen land beslissen en dat niet aan Brusselse bemoeizucht overlaten? wil je samenwerken waar het nuttig en nodig is, maar de baas blijven over alles wat we beter zelf kunnen regelen? Stem dan SP.

Thuis blijven helpt niet, SP stemmen wel!

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments