OPROEP: diploma – de beste garantie voor een toekomst

met Geen reacties

Diploma in de pocket
Afgelopen Juni ben ik afgestudeerd en heb ik mijn diploma Bestuurskunde & Overheidsmanagement in ontvangst mogen nemen. Eindelijk dat felbegeerde papiertje in de pocket! Inmiddels ben ik al weer enkele maanden aan het werk en het bevalt erg goed! Tijdens het volgen van mijn studie heb ik een half jaar de externe minor ‘Global Development Issues’ gevolgd, waarbij ik mijzelf verdiept heb in de Minst Ontwikkelde Landen (MOL-landen), internationale conflictsituaties, ontwikkelingshulp- en samenwerking. Als sluitstuk van deze minor heb ik vier weken (praktisch) beleidsonderzoek gedaan in India, wellicht herinneren jullie dit nog.

Stichting BenG Projecten
Voor Stichting Bergprojecten heb ik het studiebeurzenproject geëvalueerd. De stichting zet zich in om het scholingsniveau van kansarme kinderen in de regio Tamil-Nadu te verbeteren. De doelgroep bestaat uit kinderen die met hun families beneden de armoedegrens leven. Scholing is de sleutel voor deze kinderen om te voorzien in hun eigen levensonderhoud en het opbouwen van een menswaardig bestaan. Zonder de steun van Beng Projecten (NL) en de lokale uitvoeringsorganisatie MERDS (IN) is het voor deze kinderen onmogelijk om onderwijs te volgen. Beng Projecten maakt hierin het verschil.
Om dit doel te bereik is het studiebeurzenproject in het leven geroepen. Het studiebeurzenproject is het 1 op 1 sponsoren van een kansarm kind/student in India. De kosten voor het volgen van een fulltime opleiding ligt tussen de 150 en 550 euro per jaar, afhankelijk van de studierichting. Een gemiddeld gezin in Zuid-India verdient ongeveer 90 euro per maand, voor velen is een opleiding dus slechts een droom. Door het studiebeurzenproject wordt een sponsor gekoppeld aan een kind of student, waarbij de sponsor de helft van het collegegeld voor zijn rekening neemt. De andere helft is de verantwoording van het kind/student. Op deze manier wordt eigen inzet en verantwoordelijkheid gestimuleerd. Kinderen/studenten die in aanmerking willen komen voor ondersteuning van Beng Projecten worden van te voren uiterst zorgvuldig gescreend door de lokale ontwikkelingsorganisatie en (Nederlandse) vrijwilligers. Hierbij wordt gelet op de inkomsten van het gezin, leefsituatie, goederen en tegoeden etc. Hierdoor staat vast dat de sponsorontvanger deze gelden écht nodig heeft.

Tijdens mijn evaluatie heb ik met eigen ogen het werk van Beng Projecten en de lokale ontwikkelingsorganisatie MERDS gezien. Naast het feit dat beide organisaties met passie werken heb ik ook vastgesteld dat de financiële middelen doelmatig en effectief besteed worden. Hiervoor zijn een aantal redenen;
– Beide organisaties hebben een zéér lage overhead, doordat de werkzaamheden van alle bestuursleden en medewerkers op vrijwillige basis worden gedaan. Slechts een lokale medewerker (coördinator) van MERDS is in dienst en ontvangt een lokaal salaris.
– Er zijn vertegenwoordigers ter plaatse, waardoor goede controle en directe communicatie mogelijk is.
– De projecten zijn kleinschalig, met een duidelijk omschreven doel en tijdsduur.
– De projecten zijn transparant: van alle donaties is helder waaraan ze besteed worden

In het nieuwsblad van Beng Projecten kwam mijn verblijf in India ook aan bod.

Onderwijs is de beste garantie voor een goede toekomst
Deze constateringen heb ik kunnen staven door documenten lokaal in te zien en (jaar) verslagen die online op de website van Beng Projecten zijn gepubliceerd te bekijken. Daarnaast heb ik zeer veel gesprekken mogen voeren met studenten en oud-studenten die door Beng Projecten gesteund werden of worden. Ik sprak verpleegkundigen in het ziekenhuis van Dindigul (stad) welke door Nederlandse sponsoren een toekomst hebben gekregen, ik sprak een IT-medewerker welke momenteel hard werkt om zijn gezin te ondersteunen, ik sprak velen studenten die nu hun stinkende best doen om hun diploma te behalen. Dit project werkt. Ik heb met eigen ogen gezien dat onderwijs de beste garantie voor een goede toekomst is.

Nu ik zelf mijn diploma heb gehaald en met eigen ogen het effectieve werk in India heb gezien, heb ik besloten zelf actie te ondernemen. Zodoende ben ik via Beng Projecten een sponsorovereenkomst aangegaan met een student uit India. Wat is er nu mooier; nu ik zelf mijn diploma in ontvangst heb mogen nemen, iemand anders de mogelijkheid geven om over een aantal jaren ook een papiertje te behalen. Ongeveer twee keer per jaar ontvang ik van Nederlandse vrijwilligers ter plaatse een update van ‘mijn student’, dat maakt het tevens een zeer persoonlijke ondersteuning.

Doe mee, help mee!
De tijd van kerst komt er weer aan. Een tijd waarin we extra bewust zijn van wat wij hebben, kunnen en mogen. Een tijd waarin het besef bij veel mensen extra aanwezig is dat het zoveel beter kan in de wereld. Ik wil de lezers van dit stuk oproepen om Beng Projecten te ondersteunen. Dit kan door het geven van een eenmalige gift of bijvoorbeeld door het aangaan van een 1 op 1 sponsorovereenkomst. Ik garandeer jullie dat bijdrages goed besteed zullen worden.

Bij voorbaat dank,

Bas van der Voort

Voor vragen/opmerkingen ben ik uiteraard bereikbaar: 06-81118639 of contact@basvandervoort.nl

Stichting Beng Projecten

BIC: INGBNL2A
IBAN: NL73 INGB 0000 534 534

Transparantie Beng Projecten
Videoverslag van mijn verblijf:

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments