Citytrip Tirana, Albanië

met Geen reacties

Reizen is iets waar ik veel van houd. Natuurlijk zit een verre reis er niet altijd in, maar binnen Europa zijn er nog zoveel mooie steden te ontdekken! In aanraking komen met andere culturen, het proeven van de lokale keuken en het ontdekken van de niet-toeristische plekken: daar doe ik het voor! Samen met goede vriend Patrick ging ik een weekend naar de hoofdstand van Albanië, Tirana. Misschien niet de meest voor de hand liggende citytrip, maar wel erg de moeite waard om een paar dagen er tussenuit te gaan. Tirana staat bekend om haar mix van typische communistische bouwstijlen, afgewisseld met moderne architectuur. Vroeger was Tirana een grauwe communistische stad. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie kreeg de economie het zwaar te voortduren. Er was weinig geld voor het opfleuren van de stad. De toenmalige socialistische burgemeester van Tirana, Edi Rama, wilde af van het grauwe Sovjet imago. Hij besloot daarop de communistische gebouwen te laten beschilderen in felle kleuren. Dit was een goedkope, maar effectieve manier om de stad letterlijk meer kleur te geven. Daarnaast liet hij1800 bomen in de stad planten. Het imago van de stad verbeterde hierdoor. Samen met Patrick verbleef ik drie dagen in de stad. Dat is lang genoeg voor een prettig verblijf.

De onderstaande tien foto’s geven een impressie van de stad. Helemaal onderaan de pagina vinden jullie een korte video van onze citytrip.

1. De Piramide van Tirana is meest beroemde bouwwerk van de stad. Het was een voormalig museum, ontworpen door de dochter van dictator Hoxha, ter nagedachtenis aan hem. In 1991 werd het een conferentiecentrum, tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 was het gebouw in gebruik als NAVO-hoofdkwartier. Vandaag de dag is het gebouw in verval geraakt en heeft het geen functie meer. Desalniettemin is het gebouw de moeite waard om te bezoeken.

2. Een van de vele ‘gepimpte’ flatgebouwen in Tirana. De communistische bouwstijl is nog duidelijk zichtbaar.

3. Dit is de Pazari i Ri, oftewel de overdekte (moderne) markthal. Onder de glazen bazaar vind je allerlei kraampjes terug, zo wordt er groente en fruit verkocht, maar ook (toeristische) producten en verzamelobjecten uit de communistische periode. Rondom de markthal zijn tal van winkeltjes gevestigd. 

4. Deze foto is genomen vanuit de ‘Clock Tower of Tirana’. De toren is voor één euro te beklimmen en geeft een mooi uitzicht op de stad. Op deze foto is de kleurrijke binnenstad goed te zien, met op de achtergrond het berggebied rondom Tirana.

5. Wanneer je opzoek bent naar groen, rust en natuur dan is het stadspark van Tirana echt een must. Het is een immens groot park, goed onderhouden en mooi aangelegd. In de zomer kan je zelfs je handdoekje uitrollen aan het stadsmeer.

6. Het gebouw van het Historisch museum is op zichzelf al een plaatje. Op de voorgevel prijkt een groot kunstwerk, de stijl van het Socialistisch realisme is duidelijk zichtbaar. Op het plein staan enkele kleurrijke banken waar veel jongeren overdag te vinden zijn. Dat is ook logisch, gezien de publieke WIFI-zuil die in het midden van de bankjes staat.

7. Deze foto is gemaakt op het Skanderbeg plein. Direct aan het grootste plein van de stad zijn belangrijke gebouwen gevestigd zoals de Nationale bank van Albanië, het Cultureel centrum en het historisch museum. Midden op het plein staat een draaimolen en spelen verschillende muzikanten hun muziek.

8. Het toonbeeld van het moderne Tirana: het Plaza hotel. Dit hotel is beeldbepalend voor de skyline van de stad. Het heeft een luxe oprijlaan en aan de hoeveelheid personeel te zien kost het behoorlijk wat om er te verblijven. Tegenover het hotel zit een groot en modern overdekt winkelcentrum waar je gemakkelijk de halve dag kan doorbrengen. Er zijn zowel internationale- als lokale winkels in gevestigd.

9. Waar je ook loopt in Tirana, overal zie je kunst. Van graffiti tot complete bouwwerken, traditioneel en modern! Dit  beroemde kunstwerk van Reja ‘The Cloud’ staat voor het Nationale kunst museum. Er loopt een voetpad door het kunstwerk heen. Op het kunstwerk zijn stoeltjes van plexiglas gemaakt, met het licht erop geeft dit een mooi effect.

10. Restaurant à la Santé is een restaurant waar je niet toevallig tegenaan loopt. De locatie is vanaf de straat niet zichtbaar maar bereik je via een obscuur steegje. Het restaurant zelf is echt top! Goede bediening (engels), uitgebreide kaart, goed eten en voor de Hollanders onder ons: zeer betaalbaar! Wij aten hier een voorgerecht, hoofdgerecht, namen een fles wijn en een fles spa rood. Totaalprijs: 3670 LEK, (kleine € 30,- gezamelijk!)

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments