Museum in de uitverkoop

met Geen reacties

museum jan cunenHet Osse college van burgermeesters en wethouders wil Oss graag zien groeien, en het liefst zo snel mogelijk naar een gemeente met ten minste 100.000 inwoners. De eerste stap naar schaalvergroting is al gezet door de aankomende herindeling met de gemeente Maasdonk. Met deze schaalvergroting wil de gemeente haar positie als regionale centrumstad versterken.
Op dit moment heeft Oss een bloeiende culturele agenda met tal van activiteiten die georganiseerd worden door diverse organisaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Groene Engel, Theater de Lievekamp, Museum Jan Cunen en het Osse stadsarchief. Activiteiten voor jong en oud, voor de Ossenaar en voor de gehele regio. Kortom: er is genoeg te doen in Oss!

Gemeentebestuur is de weg kwijt.
In de voorjaarsnota 2013 met de titel ”Stevig bezuinigen, niets afbreken” worden de politieke keuzes van het Osse VDG-VVD-CDA-PvdA college goed weergegeven.  Dit college kiest er voor om te bezuinigen op de culturele parels van Oss: Museum Jan Cunen en het Osse stadsarchief. Museum Jan Cunen staat nationaal en internationaal goed aangeschreven als kwaliteitsmuseum. Juist op dit museum wordt 411.000 euro bezuinigd waardoor er geen geld meer is voor tentoonstellingen. Een groot gedeelte van het personeel wordt ontslagen, de kunstcollectie verdwijnt in het depot en de villa waar nu het museum in gevestigd, zal worden verkocht. Dit alles onder de noemer: ”we moeten bezuinigen”. De educatieve functie van het museum blijft wel overeind volgens het Osse college, al lijkt mij dat zeer bijzonder. De collectie komt in het depot te staan en ruimte voor tentoonstellingen is er niet meer. Hiermee kiest het college er dus voor om ook te beknibbelen op de educatieve functies van het museum, want de kwaliteit gaat omlaag.

Dat ”Stevig bezuinigen, niets afbreken” blijkt in de praktijk dus voornamelijk stevig bezuinigen te zijn. Museum Jan Cunen wordt wel degelijk afgebroken. Dit is geen noodzaak, maar een puur zuivere politieke keuze.

Vestigingsklimaat.
De werkloosheid is in Oss torenhoog met zo’n 9,5% van de beroepsbevolking. Ook de verkoop van bedrijventerreinen loopt alles behalve gestaag. Juist nu zou de gemeente Oss moeten investeren in het vestigingsklimaat, en dat kan! Oss kan zich wel degelijk onderscheiden van andere gemeentes in de regio. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat het het culturele aanbod wat een stad te bieden heeft van grotere invloed is op het vestigingsklimaat dan lage grondprijzen. Ook om deze reden is het dus verstandig om niet te bezuingen op het museum Jan Cunen; deze maatregel is direct een aantasting is van het culturele diversiteit die in Oss gevestigd is. Door te kiezen voor deze manier van bezuinigen maakt het college van Oss een stad met dorpsvoorzieningen. Onverstandig, Onnodig en Onzinnig!

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments