Onderzoeken, scans

met Geen reacties

ik heb het vaak in mijn dagboek over scans en onderzoeken, maar wat zijn nou eigenlijk al die scans en onderzoeken? Dat probeer ik hier uit te leggen.

CT-scan
De CT-scan (Computer Tomografie) is een apparaat dat door middel van draaiing van de röntgenbuis en een krachtige computer zogenaamde ‘doorsnede-beelden’ kan maken. De CT-scan wordt voor alle organen in het lichaam gebruikt. Het zijn zogenaamde spiraalscans waarbij het (liggende) lichaam langzaam door de röntgenstralen wordt bewogen. Op deze manier wordt een driedimensionale doorsnede verkregen. Men gebruikt ook vaak zogenaamde contrast vloeistof,waardoor de beelden er ‘mooier’ uit zien. Met behulp van de computer kunnen daarvan weer in alle richtingen doorsneden (plakjes) gemaakt worden.

‘Ik krijg deze scan om te kijken hoe het met mijn longen staat, Zijn ze goed genezen na mijn long operatie van Maart 2007, Zijn er nieuwe uitzaaingen? etc. De duur van de scan is afhankelijk van wat er gescand moet worden,bij mij is dat maar zo’n 2 minuten.’

hier lig ik in de ct-scan,met mijn armen omhoog voor een beter beeld. Je ziet een 'rode straal' dat is het gebied wat gescand word.
hier lig ik in de ct-scan,met mijn armen omhoog voor een beter beeld.
Je ziet een ‘rode straal’ dat is het gebied wat gescand word.


hier lig ik in de ct-scan ,gezien van de kant van de radiologisch laborant.
Op het zwarte scherm (links boven in de hoek) zijn mijn hart en longen te zien.

 


MRI-scan

De MRI (Magnetisch Resonantie Imaging) maakt gebruik van een zeer sterke magneet die in een soort buis is geplaatst. De patiënt neemt hierin plaats waarna het lichaam magnetisch wordt. De magnetisch eigenschappen van weefsels varieert doordat de chemische samenstelling verschilt. Van deze lokale verschillen wordt gebruik gemaakt om afbeeldingen te maken. De MRI kan voor alle organen in het lichaam gebruikt worden. Voor het maken van de afbeeldingen worden krachtige computers ingezet.

Bij MRI-onderzoek is het belangrijk dat de patiënt niet claustrofobisch is (bang in kleine ruimtes). Als de patiënt hiervoor wel angstig is, verdient het aanbeveling dit vooraf te melden bij de radiologisch laborant of radioloog. In de meeste gevallen is een kalmerend middel voldoende om zonder problemen het onderzoek (dat 30 tot 40 minuten kan duren) te ondergaan.

´Deze scan heb ik alleen in het begin gekregen (2003-2004)  om te onderzoeken of er echt spraken was van botkanker, verder maakt de scan een hoop lawaai en krijg je tijdens het onderzoek een koptelefoon op. Omdat je in een magnetisch veld ben mag je je telefoon,bankpas etc niet mee naar binnen nemen,omdat die door het magnetische veld het anders niet meer doen. ‘


een MRI-scan


Röntgenfoto’s
Röntgenfoto’s worden gemaakt om een beeld te krijgen van het skelet of de borst. Deze worden meestal met behulp van ‘gewone röntgenbuizen’ gemaakt. Achter de patiënt wordt een scherm gehouden. De stralen die door het lichaam heen komen, veroorzaken een ‘schaduwbeeld’ van een deel van de inwendige organen. Die zijn te herkennen door verschillen tussen vet, lucht, water en mineralen.

‘Dit onderzoek krijg ik elke 4 weken, ze maken dan rontgen foto’s van mijn longen,om te kijken of er mogenlijke uitzaaingen zijn.’Bij mijn 3 maandelijkse controle maken ze rontgen foto’s van mijn bekken.’

dit is een X-torax, ofwel een longfoto. Je ziet duidelijk de ribben,de lever,de maag. De longen kun je oa herkennen aan de vele longblaasjes. Deze worden ook in de gaten gehouden bij mogelijke uitzaaingen. Ze vergelijken de foto’s met de vorige foto’s om een duidelijker beeld te krijgen of er uitzaaingen zijn ja of nee.Vaak te herkennen aan een ‘wit vlekje’ Het is voor een leek zeer moeilijk te zien of het een longblaasje is of een uitzaaingen,maar gelukkig hoeven wij de foto’s niet zelf te beoordelen!’


Echografie
De echografie maakt gebruik van ultrageluid, waarmee een beeld wordt verkregen van de organen en weefsels. Dit wordt veelvuldig gebruikt bij buikklachten.

‘Dit onderzoek heb ik soms om te kijken of ik schade aan mijn hart heb, door mijn zwaren chemotherapie is het mogelijk dat ik hartschade heb of ga krijgen.’


een echo van het hart


Nucleaire geneeskunde (bot-scan)

Een botscan, ook wel skeletscintigrafie genoemd, is een vorm van nucleaire geneeskundig onderzoek  waarbij afwijkingen in botten en gewrichten worden opgespoord met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof.De kleine hoeveelheid radio-actieve stof die je toegediend krijgt, is ongevaarlijk en verlaat binnen 24 uur het lichaam via de urine. Voor volwassenen om u heen is de straling niet schadelijk Nadat de stof voldoende is ingewerkt wordt u op een smalle tafel gelegd. De ‘scanner’ of gammacamera wordt in positie gebracht en zal ongeveer gedurende 30 minuten een totale lichaamsscan maken. Tijdens de scan is het belangrijk dat u zo stil mogelijk ligt.

‘ik krijg deze scan elke 3 maanden,ze kunnen dan kijken of ik bot-uitzaaingen heb en hoe het met mijn gewrichten is.’


Dit is een foto van de bot-scan, enne ben ik te herkennen of niet? haha

Subscribe
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments